Meni

Novosti

Cijene najma drastično skočile

Udruženja poslovanja nekretninama HGK pojasnila su nam zbog čega su skočile cijene najma stanova, a otkrili su i što bi država trebala napraviti da se situacija malo primiri.

Baš kao i sve druge cijene, i cijene najma stanova u zadnjih godinu dana odletjele su u nebesa, a u zadnje vrijeme, sve se više najmoprimaca žali da su im najmodavci podignuli najam te se na neki način ukrcali na vlak poskupljenja. Mnogi taj čin pravdaju inflacijom i najavljenim poskupljenjima režija, a zbog istih razloga jedna je naša čitateljica praktički preko noći ostala bez stana.

Garsonijera za 450 eura

Kako nam je ispričala, njoj je najmodavka uoči Božića priopćila da od Nove godine diže cijenu najma za nekih 80 eura, što je našoj sugovornici bilo financijski neprihvatljivo. Radilo se o malenom stanu od dvadesetak kvadrata, gdje su i troškovi režija bili manji s obzirom na kvadraturu. "Rekla je da diže zbog inflacije, da će biti veliki troškovi struje te da je ionako imala nisku cijenu za razliku od drugih", požalila nam se naša sugovornica. Brzom i dobrom reakcijom, ona je u relativno kratkom vremenu uspjela pronaći stan čija je cijena najma bila prihvatljiva, no mnogi ljudi nisu te sreće.

Ispod 350 eura gotovo je nemoguće pronaći stan, a cijene su u većini slučajeva puno više. U jednoj Facebook grupi pronašli smo oglas u kojem se garsonijera na Borovju, stambene površine 35 kvadrata, iznajmljuje po cijeni od 450 eura. Cijena možda i ne bi bila sporna da stan ne izgleda kako izgleda - pomalo zastarjelo.

"Realna cijena 200 eura plus režije, i još tko vam uzme platite mu ručak, ili si živite sami u njemu", glasio je jedan komentar ispod oglasa.

Nailazimo i na drugi oglas, gdje se traži cimer ili cimerica, a za sobu i korištenje ostalih zajedničkih prostorija, u tom se slučaju traži 250 eura.

U jednom drugom oglasu iznajmljuje se pak stan stambene površine od 25 kvadrata, u prizemnoj kući koja je adaptirana 2021. "Terasa, parking u dvorištu i klima", navodi se u oglasu. Mjesečna cijena najma je 350 eura.

U zagrebačkom stambenom naselju Ris stan od 80-ak kvadrata nudi se pak po cijeni od 850 eura mjesečno, a u to su uključena dva garažna parkirna mjesta te spremište.

Utjecaj na cijene imali su - Ukrajinci?

Bacite li pogled na oglasnike, situacija je još i gora što se tiče cijena. Tako se primjerice stan u zagrebačkim Krugama površine 50 kvadrata iznajmljuje za 650 eura, jednosobni stan od 30-ak kvadrata na Peščenici nudi se za 450 eura, 67 kvadrata u Dubravi iznajmljuje se za 550 eura, a za primjerice 65 kvadrata na Laništu iskeširat ćete 700 eura.

Stručnjaci za nekretnine gotovo da ne pamte ovakvu situaciju. Daniel Likič, vlasnik agencije DOMUS, nedavno je u intervjuu za tportal komentirao cijene nekretnina, a osvrnuo se i na porast cijena najma. Vujović je tada ustvrdio da su značajan utjecaj na cijene najma imali Ukrajinci. "Izbijanjem rata značajan broj njih doselio se u Zagreb. Oni nisu toliko kupovali, već su unajmljivali, pogotovo malo bolje i skuplje stanove", rekao je Vujović, dodajući da prosječna cijena najma stana s jednom spavaćom sobom košta 500 eura, s dvije spavaće sobe 800 eura, a s tri 1100 eura.

Nedovoljan broj stanova, a velika potražnja

Upit o skoku cijena nekretnina poslali smo i Udruženju poslovanja nekretninama koje djeluje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. "Precizni postotci o porastu cijena stanova za najam se ne objavljuju, i ne postoji takva statistika, ali najamnine u Zagrebu i turističkim središtima po moru su porasle u zadnjih par godina", kazali su nam.